top of page
Billede af Matt Barringer

Det uundværlige RAW-format
[Skrevet af billedbehandler Cecilia Holm, 2022]

Ved første møde, kan RAW-filer virke ret så u-indbydende...

Måske du kender RAW-formatet - og hvis ikke, så bliver dette blogpost absolut en game changer for dig 🤩

 

RAW-filer kan heder eksempelvis [filnavn blablabla].CR3 eller [filnavn blablabla].ARW.

 

Ved første møde, kan RAW-filer virke ret så u-indbydende: De færreste computere har et indbygget program til at læse/vise filerne, filerne fylder enormt meget og så kan RAW-filer ikke bare importeres på computeren og så oploades på f.eks sociale medier.

 

Men hvorfor er det lige, at langt de fleste fotografer alligevel fotograferer i RAW-format?

....Og hvorfor vil jeg ALTID anbefale at du, som fotograf eller bare foto-interesseret, tager billeder i dette format?

 

Det vil jeg dele med dig her.

RAW-filens alternativ

Et kamera kan være indstillet til at tage billeder i .jpg-format som default/fabriks-indstillet - det er dét klassisike billed-format, som du støder på nærmest alle vegne på internettet (når du downloader et billede fra internettet, vil filen ofte hedde [blablabla].jpg).

 

Jpg’er er smarte til online brug eller print, fordi at de ikke fylder særlig meget rent hukommelsesmæssigt i forhold til andre filformater. Det gør de ikke, da filen er komprimeret - meget information i selve filen (noget af dét, som du ikke kan se på billederne), er skåret væk - eller slet ikke gemt til at starte med (hvis det kommer direkte fra kameraet).

 

Det giver lidt en “What you see is what you get”-situation: Hvis dit billede eksempelvis er overeksponeret og har store, helt hvide områder - så kan du ikke bare skrue på knapperne i Lightroom og få detaljerne frem på billedet.

Derfor er RAW-filtypen fantastisk

Hvis du tager billeder i RAW-format, så gemmes RIGTIG MEGET data fra din kamera-sensor! Du får faktisk en “what you see is only a bit of what you get”-situation. Altså dét, du ser på RAW-filbilledet, er kun en del af den billed-data, der er tilgængelig.

 

Det betyder eksempelvis, at du kan hive detaljer frem fra helt hvide områder, som altså ikke er synlige når du først lige kigger på din RAW-fil (se eksemplet nederst).

 

RAW-filer fylder til gengæld rigtig meget hukommelsesmæssigt - og denne filtype kan ikke uploades som et billede på facebook el. lign.

 

Derfor skal RAW-filer faktisk redigeres/komprimeres - det er en datafil, lidt tilsvarende det gammeldags ‘negativ’, som skal fremkaldes, før det er et rigtigt billede.

 

Til gengæld har du kontrol over resultatet - og denne kontrol er alfa-omega når du er fotograf.

Se forskellen

Herunder er 3 billeder, hvor forskellen virkelig kommer til udtryk.

  • Det første er originalfilen (som jeg har fotograferet i RAW og lavet en u-redigeret jpg-version af i original opløsning). Denne fil er tydeligt overeksponeret og der er store lyse områder, hvor detaljerne er væk

  • Det midterste billede er RAW-filen redigeret og konverteret til et færdigt, jpg-format, hvor jeg har genskabt de detaljer, jeg kunne - og man kan se, at detaljerne på blomsten kommer tydeligt igennem. Læg også mærke til fjeren i midten af billedet.

  • Billedet til højre er en redigering af originalfilen i jpg-format, hvor jeg har genskabt de detaljer jeg kunne - detaljerne kommer ikke særlig meget til udtryk og billedet bliver meget fladt, da de forskellige lysstyrker smelter sammen.

På billedet under, kan du se det endnu tydeligere.

 

Det er meget tydeligt, at en redigering af RAW-filen kan genskabe MANGE flere detaljer end redigering af jpg-filen. hvor en masse information går tabt.

 

Psst... Overeksponerings-tilfælde er bare ét eksempel på, hvornår et RAW-filformat kan hjælpe dig.

Holm Vision RAW-blog.png
Holm Vision RAW-blog 2.png

Konklusion

  • .jpg-filer er lidt en “what you see is what you get”-situation: mindre data gemmes sammen med filen og de fylder derfor mindre og kan uploades på diverse sider online. Det er ofte den filtype der anvendes til det færdige billede-produkt.

  • RAW-filer er “what you see is a bit of what you get” - en masse data fra din kamera-sensor er gemt, så selvom du fik taget et overeksponeret billede, kan du ofte “trylle” detaljerne frem i redigeringen (selvom de er helt usynlige på billedet til at starte med), fordi data om disse detaljer er lagret

  • RAW-filer er mere en data-fil end et billede - og fremkaldelsen kan ske i et redigeringsprogram som Lightroom, hvor du importerer RAW-filerne og eksporterer dem som .jpg (eller en anden billedfiltype).

Mit råd er derfor...

Fotografér i RAW, redigér i RAW og eksporter i .jpg

IMG_7012.jpg

De bedste hilsner
Cecilia Holm

bottom of page